Povolenie spoločných poľovačiek môže podľa VLK-a mor ošípaných rozšíriť

21.01.2004 Celý región

Rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva SR povoliť spoločné poľovačky na diviakov počas celého roku 2004 a na celom území SR môže v konečnom dôsledku napom...
Rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva SR povoliť spoločné poľovačky na diviakov počas celého roku 2004 a na celom území SR môže v konečnom dôsledku napomôcť šíreniu klasického moru ošípaných. Z tohto hľadiska ho považuje Lesoochranárske zoskupenie VLK (LZ VLK) so sídlom v Tulčíku v okrese Prešov za nekoncepčný krok. Konštatoval to 21. januára náčelník zoskupenia Juraj Lukáč.

LZ VLK vidí riešenie v tom, čo sa dlhé roky snaží presadiť, a to - zaviesť celoročnú ochranu vlka. \"Živí vlci môžu pomôcť ošípaným na Slovensku, \" povedal Lukáč. Spomínaným ochorením je najviac postihnutou oblasťou tá časť SR, v ktorej chýba vlk ako prirodzený predátor. Z údajov Štátnej veterinárnej správy SR vyplýva, že v priebehu rokov 2001 - 2003 bol mor u diviakov zaznamenaný v 98 lokalitách, z nich bolo 90 bez výskytu vlka. Diviačia zver na Slovensku je hneď po jelenej druhou hlavnou korisťou vlkov.
Lukáč upozornil tiež na to, že ministerské rozhodnutie ide proti nariadeniu vlády SR z 9. júla 2003 o opatreniach na tlmenie klasického moru ošípaných. To v paragrafe 16 hovorí len o možnosti individuálneho lovu v ohniskách výskytu nakazených diviakov a nie o celoplošných poľovačkách. Tie preháňaním nakazených diviakov môžu chorobu rozširovať práve aj do ďalších častí SR. Lukáč nevidí logiku v tom, aby boli povolené spoločné poľovačky na diviakov napr. v regióne Prešova, ak je v súčasnosti mor len pri Prievidzi.
LZ VLK preto žiada ministerstvo pôdohospodárstva, aby zrušilo povolenie spoločných poľovačiek a povolilo len celoročný individuálny lov diviakov v ohniskách rozšírenia klasického moru ošípaných. Zároveň žiada ministerstvo životného prostredia, aby sa dôrazne zasadilo o celoročnú ochranu vlka. Vlk bol po roku 1995 na Slovensku celoročne chránený zákonom o ochrane prírody a krajiny. Navyše SR podpísala tzv. Bernský dohovor (Dohovor o ochrane európskych voľne žijúcich organizmov a prírodných stanovíšť z roku 1998), kde je vlk v zozname chránených živočíchov. Od roku 1999 SR zrušila celoročnú ochranu vlka a vyhláška umožňuje jeho lov od 1. novembra do 15. januára. Pritom počet vlkov na Slovensku je alarmujúco nízky, podľa LZ VLK-a 130 až 150 kusov.

(jj)
 

Vyberte región